Witam

motyl1806
Junak:
Kontaktowanie:

Witam

Postautor: motyl1806 » 22 mar 2018, 22:16

Witam,
Nazywam się Marcin, mam 24 lata i od jakiegoś czasu miałem zamiar kupić motocykl.
Zamiar jest taki, aby służył mi codziennie w dojeździe do pracy (50-60km w dwie strony) w warunkach typowo miejskich (Trójmiasto).
A więc chciałem zarówno motocykl, który byłby w miarę zwinny (bez większego problemu osiągał prędkość rzędu 100km/h, ale równocześnie mieścił się w spalaniu, które można by określic jako "ekonomiczne".
Początkowy budżet 3-4tys wzrósł więc, a w oko wpadł mi model 125 rs pro. (pod uwagę na początek swojej przygody biorę tylko motocykle o pojemności 125)
Znalazłem ciekawą ofertę, 2 letniego modelu o przebiegu około 11tyś km w kwocie 6tys zł (w cenie blokada na hamulce i tankbag). W tym roku z tego co widzę wychodzi odświeżona wersja tego modelu za 9600zł. Co więc doradzilibyście wybrać? Czy wersja tegoroczna będzie faktycznie bardziej wydajna ze względu na rodzaj zasilania silnika? Proszę o radę i pomoc :)

bylet
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Junak: M12V ----> Shadow VT 1100 ACE
Kontaktowanie:

Re: Witam

Postautor: bylet » 23 mar 2018, 5:23

Pozdrawiam kolegę z Trójmiasta :D

Również kupowałem 125 w tym roku i wyszło, że kupiłem w dobrej cenie używany M12 Vintage z przebiegiem 900km, bo dla pierwszego właściciela za wolne się okazało. Rozważałem zakup nowego M12 i M12V jak i inne modele M11, M16, Romet RCR, ale sporo droższe były. Przemyślałem sprawę i stwierdziłem, że moto głównie do nauki i na dojazdy do pracy, a za max. 2 lata pewnie zrobię kat. A i się przesiądę na coś większego, więc nie ma sensu za dużo wydawać, a w to miejsce kupić sobie lepsze wdzianko. Na moim przykładnie nie namawiam do zakupu używanego, tylko do przemyślenia wszystkich za i przeciw np. do czego, na jak długo, za ile.

PS. zasilania na wtrysku jest lepsze jeśli chodzi o osiągi silnika, ale nie jestem pewien, czy przy tej mocy początkujący jest w stanie to odczuć.

Awatar użytkownika
grzechu78
Dział wsparcia klienta
Dział wsparcia klienta
Junak: 121 -> MG V7 III Special
Kontaktowanie:

Postautor: grzechu78 » 23 mar 2018, 7:26

Szczecin pozdrawia :welcome:
Wtrysk nie zwiększy osiągów, tylko poprawi kulturę pracy i obniży spalanie.
Pozdrawiam,
Grzesiek

Seraphim
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak: J123 -> Yamaha TDM 900
Kontaktowanie:

Postautor: Seraphim » 23 mar 2018, 7:50

grzechu78 pisze:Wtrysk nie zwiększy osiągów, tylko poprawi kulturę pracy i obniży spalanie.

Dokładnie, z gaźnikiem można jeszcze coś pokombinować i wysupłać kilka dziesiętnych konia, ale będzie to obarczone większym spalaniem i upierdliwościa regulacji, wtrysk- czy zimny czy ciepły - działa jak należy.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tempest
Moderator
Moderator
Junak: Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
Kontaktowanie:

Postautor: Tempest » 23 mar 2018, 8:51

:welcome: Witaj!
RS Pro to dobry wybór.
Pozdrawiam!
Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"

motyl1806
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: motyl1806 » 23 mar 2018, 17:26

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. :)
Teraz zastanawiam się tylko czy 11tyś to spory przebieg dla 2 letniego motocykla, czy raczej się zbytnio tym nie przejmować? Sposób użytkowania jaki były właściciel stosował sugeruje że motocykl musiał być dla niego niezawodny (głównie zagraniczne podróże, kilkutygodniowe tripy po Europie). Wygląda więc na to że od kwietnia będę mieć swoją pierwszą zabawkę. Tak jak kolega pisze- prawdopodobnie również postanowię nie szukać oszczędności na sprzęcie, który może posłużyć mi zdecydowanie dłużej niż pierwszy motocykl.

Awatar użytkownika
kkkk55
pasibrzuch
pasibrzuch
Junak: junak M12 125 Junak RX One
Kontaktowanie:

Postautor: kkkk55 » 23 mar 2018, 18:05

:welcome:
Katowice witają :thumbsub:

basil
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak: M16 + Vintage
Kontaktowanie:

Postautor: basil » 27 mar 2018, 13:20

motyl1806 pisze:Dziękuję wszystkim za odpowiedź. :)
Teraz zastanawiam się tylko czy 11tyś to spory przebieg dla 2 letniego motocykla, czy raczej się zbytnio tym nie przejmować? Sposób użytkowania jaki były właściciel stosował sugeruje że motocykl musiał być dla niego niezawodny (głównie zagraniczne podróże, kilkutygodniowe tripy po Europie). Wygląda więc na to że od kwietnia będę mieć swoją pierwszą zabawkę. Tak jak kolega pisze- prawdopodobnie również postanowię nie szukać oszczędności na sprzęcie, który może posłużyć mi zdecydowanie dłużej niż pierwszy motocykl.
Czołem.
Wrocław wita.
Motocykl bardzo udany.
Jeśli zastanawiasz się czy przebieg wysoki to co na to Admin1 ? ;)

Wytaptane z lokomotywowni

sylwia

Postautor: sylwia » 31 mar 2018, 19:15

:welcome:

Pozdrawiam sąsiada :D

Słoniu
Pyrkający w orzeszku
Pyrkający w orzeszku
Junak: M12, CB1000R
Kontaktowanie:

Postautor: Słoniu » 01 kwie 2018, 1:08

Witaj!
Ja dla siebie szukałem zabawki i zdecydowałem się jednak na nówkę z 2017 z wtryskiem. Wydaje mi się, że wtrysk powinien sprawiać nowicjuszowi (a takim właśnie jestem) mniej problemów. Sam kupowałem właśnie pierwsze moto z myślą czy w ogóle ten świat mnie wciągnie - i powiem tyle, zrobisz kilka kilometrów i nie będziesz mógł wytrzymać aby zrobić kolejne! A mówi to osoba która, zmieniła se puszkę w listopadzie na nową ;)

Wróć do „Poznajmy się”