Witam witam ... :)

Awatar użytkownika
hsurim
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak:
Kontaktowanie:

Witam witam ... :)

Postautor: hsurim » 17 lut 2018, 20:26

Minęło już trochę czasu od zarejestrowania się, ale dopiero teraz WITAM Zgromadzonych ! :)

Moje 'doświadczenia' w kontaktach z motocyklami to doraźne przejażdżki polnymi drogami czerwoną WFM-ką a potem nawet dopadłem czarną WSK-ę - a było to w latach 70-tych - czyli wieki temu :D
Doskonale pamiętam jednak z jakim zachwytem zerkałem wówczas na czarnego Junaka.
Postrzegałem go jako niezwykłe monstrum z genialnie wyglądającym bagażnikiem na zbiorniku paliwa, no i jeszcze mi brzmi w uszach to niesamowite (jak na tamte czasy) brzmienie wydechu.
No i wraz z pojawieniem się (nowego) Junaka, wspominania wróciły i tym samym apetyt na jego posiadanie - 125 w pełni powinien mnie zadowolić :D

Na początku zauroczył mnie M16, ale tylko z białymi elementami.
Po krótkiej korespondencji z Almotem, nieco się zniechęciłem - będą już tylko całkiem czarne ! (??)

Zacząłem już nawet z pewną zazdrością patrzeć na rometowego RCR-a - te laczki i sama sylwetka wyglądają niesamowicie.
Gdyby tylko na baku było logo Junaka, to - jak na dzień dzisiejszy - pojazd taki, byłby moim ideałem.

Obecnie przymierzam się do M11 cafe, ale czekam z niecierpliwością, co się w nim (ewentualnie) zmieni w tym roku.

To byłoby tyle na wstępie :piwo:
Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie. Nie skreślaj życia tak prędko ! Żyj i pozwól żyć innym !

franciszek733
Podwórkowy kaskader
Podwórkowy kaskader
Junak: M12
Kontaktowanie:

Re: Witam witam ... :)

Postautor: franciszek733 » 17 lut 2018, 21:10

Lublin pozdrawia!
Jeśli patrzysz w stronę Rometa, to odpowiem klasykiem: "Ludwik Dornie i Ty, psie Sabo! Nie idźcie tą drogą!"
Tylko Junak!

basil
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak: M16 + Vintage
Kontaktowanie:

Postautor: basil » 18 lut 2018, 7:51

Wrocław wita.
Krąży opinia, że Cafe na wtrysku ma już inny dźwięk niż gaźnikowiec.

Wytaptane z lokomotywowni

Darecki
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: Darecki » 18 lut 2018, 8:14

kupuj więc czarnego M16 a elementy które chcesz mieć białe daj do lakiernika i ciesz się maszyną jaką sobie wymarzyłeś...

Awatar użytkownika
hsurim
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: hsurim » 18 lut 2018, 10:49

Bardzo dziękuję za przywitanie ! :D

Od czytania wielu i to w dodatku diametralnie rożnych opinii dotyczących trwałości motocykli produkowanych w Chinach, dostaję już oczopląsu - stąd moje (jednak) wahania się co do ostatecznego wyboru.

Oczywiście nie śmiem podważać żadnej i z Waszych opinii, niemniej ciekawi mnie, na czym ma polegać wyższość Junaka nad Rometem (i na odwrót), skoro Junaki (jak i Romety) są produkowane nie w jednej a wielu fabrykach ?
Dla przykładu, wspomniany Romet RCR wychodzi z tej samej fabryki Benda, skąd mamy Junaka M11
Ale i druga sytuacja, gdzie (chyba nie mylę się) M16 jest produkowany tam, gdzie Yamaha.
No nie wiem ... gorsza/lepsza konstrukcja, użyte materiały, trwałość ??
Jak dotąd, nie znalazłem przekonywującej mnie, konkretnej odpowiedzi.

Swego czasu, Junak pokazał motocykl z widlastym silnikiem - Junak Cafe 125
Obrazek
I co ? Ano ostatecznie znalazł się u Rometa
Obrazek

Najpewniej nigdy nie dowiemy się, dlaczego przełożono emblematy.

Moje preferencje, to:
- niezawodność
- wygląd
- brzmienie
- mile widziana prędkość przelotowa 90 km/h
Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie. Nie skreślaj życia tak prędko ! Żyj i pozwól żyć innym !

Awatar użytkownika
Tempest
Moderator
Moderator
Junak: Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
Kontaktowanie:

Postautor: Tempest » 18 lut 2018, 12:36

Czołem Waszmości!
Prezentowany przez Ciebie Romet z silnikiem V to model o pojemności 250cc..
Romet RCR nie jest produkowany w tej samej fabryce co Junaki M11 i M16 (te modele to Regal Raptor), pomyliłeś sobie z Zippem.. Jakość wykonania modeli M11 i M16 w porównaniu do RCR to jak porównywać dzianeta pełnej krwi z wiejską szkapą.. (bez obrazy dla szkapy). M16 i M11 mają też lepsze osiągi od Rometa RCR.
RCR jest mniejszy gorzej wykonany i nie ma chłodzenia cieczą. Osobiście uważam że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup używanego M16 lub M11 to są bardzo dobre motocykle.
LwG!
Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"

Awatar użytkownika
hsurim
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: hsurim » 18 lut 2018, 13:16

Dzięki za kolejny głos ! :)
Tak, ten Romet w końcu stał się 250, co nie zmienia faktu, że nieco wcześniej był to Junak 125 cafe.
A informację o tym, iż RCR jest produkowany razem z M11 (i z Zipp Lux) wziąłem stąd - http://www.motocykle125.pl/lista-prawo- ... t-rcr-125/
Co do używanych, to chociażby z racji gaźnika, niezbyt mnie ten fakt do nich pociąga.
Nic to ... poczekam jeszcze do marca - od 2 do 4 wszyscy pokażą co mają - i na coś się wówczas zdecyduję.
Jednak niewykluczone, że przed wyborem, pozawracam Wam jeszcze głowy :D

Na dzień dzisiejszy mam konkretny plan:
1. szukam intensywne miejsca garażowania - bez tego zakupu nie będzie
2. zakup odzieży
3. zakup motocykla. :drag racer:

Awatar użytkownika
beniamin82
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: beniamin82 » 18 lut 2018, 18:32

Co junaka M11, małe sprostowanie.
Na stronie niejasno to Dawid napisał. Chodziło mu zapewne o to że M11 ma te same wady, co zipp raven Lux czy romet rcr.(czyli głównie waga i moc) Poprawimy to żeby nie kogoś jeszcze nie zmylić.

Nie zmienia to jednak faktu że, w Certyfikacie który można pobrać ze strony Bendy widnieje również informacja że model może być sprzedawany pod marką Junak. Więc zawsze trzeba sprawdzać VIN bo nie wiemy czy Almot nie zdecyduje kiedyś wziąć M11 od Bendy. Skoro nie zrobili tego do tej pory to pewnie tego nie zrobią.

Awatar użytkownika
hsurim
Junakowy agroturysta
Junakowy agroturysta
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: hsurim » 18 lut 2018, 19:11

Jasne ... :)
Czy czy gdzieś można wyczytać, w których fabrykach są produkowane poszczególne modele Junaków - czy pozostaje tylko poczta pantoflowa ?
A gdzie jest produkowany mój dotychczasowy faworyt, M11 Cafe a gdzie M16 ?

Awatar użytkownika
Tempest
Moderator
Moderator
Junak: Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
Kontaktowanie:

Postautor: Tempest » 18 lut 2018, 19:14

beniamin82 pisze: Chodziło mu zapewne o to że M11 ma te same wady, co zipp raven Lux czy romet rcr.(czyli głównie waga i moc) .

Takie "wady" ma każdy motocykl klasy 125cc..
Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"

Wróć do „Poznajmy się”