m16 125 z Poznania

basil
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak: M16 + Vintage
Kontaktowanie:

Re: m16 125 z Poznania

Postautor: basil » 22 sie 2017, 8:44

Wrocław wita, kolejny użytkownik M16 :)

Wytaptane z lokomotywowni

Junaczka
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Junak: rs 125 pro
Kontaktowanie:

Postautor: Junaczka » 22 sie 2017, 12:46

Super! A gdzie go kupiłeś? Ciekawa jestem Twoich wrażeń tak po tysiączku na zegarze. Pozdrawiam

sadzak
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Junak: m16 125
Kontaktowanie:

Postautor: sadzak » 23 sie 2017, 22:32

Jestem po 1 przeglądzie, nakulane już 400 kilometrów (kupiony przy stanie licznika 240) Mam już sporo przemyśleń i spostrzeżeń, którymi pewnie się podzielę niedługo w dziale m16 125. Odpowiadając na Twoje pytanie, kupiłem go z ogłoszenia tydzień temu , na początku nie wierzyłem że taki przebieg mały - ale zobaczyłem w książce pieczątkę poznańskiego dealera u którego kupowałem m12 i dalej już poszło z górki ;-) Aha, tłumiki - pełen przelot, niesamowity efekt, aczkolwiek sąsiedzi mają pewnie inne zdanie.......

Awatar użytkownika
Tempest
Moderator
Moderator
Junak: Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
Kontaktowanie:

Postautor: Tempest » 24 sie 2017, 14:02

sadzak pisze: Aha, tłumiki - pełen przelot, niesamowity efekt, aczkolwiek sąsiedzi mają pewnie inne zdanie.......

To pomyśl o jakimś wypełnieniu, bo nie dość że szkodzisz silnikowi to jeszcze tracisz na mocy i kulturze pracy..

Pozdrawiam!
Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"

sadzak
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Kontaktowanie:

Postautor: sadzak » 24 sie 2017, 15:18

"To pomyśl o jakimś wypełnieniu, bo nie dość że szkodzisz silnikowi to jeszcze tracisz na mocy i kulturze pracy."

Decyzję w zasadzie podjąłem dziś widząc miny policjantów z drogówki w centrum miasta. Znudziło mi się też wyprowadzanie Junkersika rano 150 metrów żeby go odpalić A już na dokładkę zapytałem mojego Syna dlaczego tak dziwnie rusza ustami i okazało się że On mówi a to ja nie słyszę ;-)

Ale już całkiem poważnie, w wolnej chwili biorę klucz w łapę i wracam do oryginałów (dostałem je w kpl. przy zakupie) Z kulturą pracy oczywiście nie dyskutuje, ale utrata mocy ? A nie jest tak że jak są przeloty to spaliny mają mniejszy opór i silnikowi jest łatwiej? Wytłumacz mi to proszę jak mechanik humaniście. Dzięki z góry, pozdrawiam serdecznie

sadzak

Awatar użytkownika
Tempest
Moderator
Moderator
Junak: Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
Kontaktowanie:

Postautor: Tempest » 29 sie 2017, 9:38

sadzak pisze:" A nie jest tak że jak są przeloty to spaliny mają mniejszy opór i silnikowi jest łatwiej? Wytłumacz mi to proszę jak mechanik humaniście. Dzięki z góry, pozdrawiam serdecznie

sadzak

Też mechanikiem nie jestem, ale co wiem to napiszę.

Temat rzeka, mając tłumik przelotowy likwidujemy opory spalin co ma tragiczny skutek dla silnika. Spaliny wydostają się za szybko, a czas dostarczania mieszanki paliwowo-powietrznej jest taki sam ( układach wtryskowych komputer jeszcze może coś tam próbować zaradzić). Benzyna wchodzi do cylindra, "wypłukuje" go ze spalin, wychodzi przez zawór wylotowy, który dopiero się zamknie. Oczywiście nie całe paliwo ucieka lecz jego cześć, ale to już jest strata. Poważnie spada moc i moment obrotowy.
Strata mocy jeszcze mogłaby być zrozumiana - no cóż, wolę mieć głośny motor kosztem mocy. Dodatkowo paliwo które ucieka potrafi się zapalić choćby o nagar na zaworze i zamienia się w palnik, który po troszku przepala nasze zawory i gniazda zaworowe. Mogą wystąpić i poważniejsze rzeczy..
Kawasaki ZZR Honda Rebel 1100
"Człowiek roztropny w czasie pokoju zachowuje miecz u swego boku"

Darecki
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak:
Kontaktowanie:

Postautor: Darecki » 29 sie 2017, 9:57

tak samo bezsensowne jest wycinanie zwężek z kolanek wydechowych co czynią niektórzy forumowicze twierdząc, że Chińczycy ich oszukali zmniejszając średnice przelotu a przez to ukradli im MOC... Te zwężki nie są tam dla jaj ani dla zmniejszania mocy czy osiągów. Jest to wszystko celowe i obliczone przez inżynierów żeby właśnie osiągnąć odpowiednie ciśnienie spalin w kolektorze wydechowym dla poprawnej pracy silnika i wydłużenia jego żywotności. Ale tak to jest jak ktoś się nasłucha historii z tuningu aut wyścigowych, rajdowych a nie ma pojęcia z czym to się je.

sadzak
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Kontaktowanie:

Postautor: sadzak » 29 sie 2017, 10:11

Bardzo Panowie dziękuje. Jasno i przejrzyście. Dwie płaskie "dziesiątki", jedna "13", 20 minut i po kłopocie, od wczoraj jeżdżę na oryginałach i jest super. Na razie za rykiem nie tęsknie, a rano odpalałem motor pod oknami i nikt "nie bluzgał" ;-) Pozdrawiam serdecznie

leo
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak: Honda SW-T400
Kontaktowanie:

Postautor: leo » 31 sie 2017, 14:54

A kiedy pojawisz się na jakimś poznańskim spocie?
Jadą chłopcy na Japońcach, nikt ich nie dogoni bo kręcą do końca :drag racer:

basil
Rasowy Rider
Rasowy Rider
Junak: M16 + Vintage
Kontaktowanie:

Postautor: basil » 01 wrz 2017, 14:45

sadzak pisze:Bardzo Panowie dziękuje. Jasno i przejrzyście. Dwie płaskie "dziesiątki", jedna "13", 20 minut i po kłopocie, od wczoraj jeżdżę na oryginałach i jest super. Na razie za rykiem nie tęsknie, a rano odpalałem motor pod oknami i nikt "nie bluzgał" ;-) Pozdrawiam serdecznie
Możesz wrzucić fotkę tych przelotowych wydechów? ;)

Wytaptane z lokomotywowni

Wróć do „Poznajmy się”